Göteborgs berömmt Fiskekyrkan

Göteborg är den näst största staden i Sverige och den femte största i Norden. Beläget vid Kattegatt, på västkusten, var det grundades av Royal Charter 1621 av Gustav II Adolf. Vid mynningen av Göta älv är Göteborgs Hamn största hamn i de nordiska länderna. Göteborg är hem för många studenter, som staden inkluderar både Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Globalt populära bilföretaget Volvo bildades i Göteborg 1927. Göteborg betjänas av Göteborg Landvetter Airport, som ligger 30 km sydost om centrum. Den mindre Göteborg City Airport, som ligger 15 km från centrum airport transfer, var stängd för vanliga flygtrafiken 2015.
Staden är värd några av de största årliga evenemang i Skandinavien. Göteborgs filmfestival, som hölls i januari sedan 1979, är den ledande skandinaviska filmfestival med över 155.000 besökare varje år. På sommaren finns ett brett utbud av musikfestivaler hölls i staden, såsom Way Out West och Metaltown.

 

Naturen

Göteborg ligger på västkusten, i sydvästra Sverige, ungefär halvvägs mellan huvudstäderna Köpenhamn, Danmark, och Oslo, Norge. Läget vid mynningen av Göta älv, som matar in Kattegatt, en arm i Nordsjön , har hjälpt staden att växa i betydelse som handelsstad. Göteborgs skärgård består av oslipade, karga klippor, som också är typiskt för Bohuskusten. På grund av Golfströmmen , har staden ett milt klimat och måttligt kraftig nederbörd. Det är den näst största staden i Sverige efter huvudstad Stockholm. Somrarna är varma och behagligt med genomsnittliga höga temperaturer på 19 till 20 ° C och dalar av 10 till 12 ° C, men temperaturer av 25-30 ° C förekommer på flera dagar under sommaren. Vintrarna är kallt och blåsigt med temperaturer på cirka -3 till 3 ° C, även om det sällan sjunker under -15 ° C. Nederbörden är vanliga men generellt måttliga under hela året. Snö förekommer främst från december till mars, men är inte ovanligt i november och april och kan ibland förekomma även i oktober och maj, i extrema fall även i september.

Trädgårdarna

Göteborg har flera parker och naturreservat som varierar i storlek från tiotals kvadratmeter till hundratals hektar. Det har också många grönområden som inte betecknas som parker eller reserver.

Urval av parker:
 • Kungsparken, 13 hektar, byggdes mellan 1839 och 1861, omger kanalen som cirklar runt centrum.
 • Trädgårdsföreningen i Göteborg, en park och trädgårds trädgård, ligger intill Kungsportsavenyen. Grundades 1842 av den svenska kungen Carl XIV Johan och på initiativ av amatör botanisten Henric Elof von Normann, parken har en känd rosenträdgård med några 4000 rosor av 1.900 sorter.
 • Slottsskogen, Göteborgs största park, 137 hektar, skapades 1874 av August Kobb. Den har en fri “öppen” zoo som innehåller knubbsälar, pingviner, hästar, grisar, rådjur, älg, getter, och många fåglar. Naturhistoriska Museet och stadens äldsta observatorium finns i parken. Den årliga festivalen Way Out West hålls i parken.
 • Änggårdsbergens naturreservat, 320 hektar, köptes 1840 av apotekaren Arvid Gren och donerade 1963 till staden av Sven och Carl Gren Broberg, som påstod området måste förbli en natur- och fågelreservat. Det ligger delvis i Mölndal.
 • Delsjöområdets naturreservat, ca 760 hektar har varit i bruk sedan 17-talet som ett odlingsområde; signifikant skogsbruk genomfördes i slutet av 19-talet. Skatås gym och motions ligger här.
 • Rya Skogs Naturreservat, 17 ha blev ett skyddat område i 1928. Den innehåller rester av en defensiv mur byggd i mitten till slutet av 17-talet.
  Keillers park donerades av James Keiller 1906. Han var son till skotska Alexander Keiller, som grundade Götaverken varvsföretag.
  S A Hedlunds park: Sven Adolf Hedlund, tidningsutgivare och politiker, köpte 15 hektar Bjurslätts gård i 1857, och 1928 det gavs till staden.
 • Hisingsparken är Göteborgs största park.
 • Flunsåsparken, byggd 1950, har många fria aktiviteter under sommaren såsom konserter och teater.
 • Göteborgs botaniska trädgård, 175 hektar (430 tunnland), öppnades 1923. Den vann en utmärkelse i 2003, och 2006 var trea i “Den vackraste trädgården i Europa” tävling. Den har cirka 16.000 arter av växter och träd. Växthus innehåller cirka 4500 arter, inklusive 1.600 orkidéer. Det anses vara en av de viktigaste botaniska trädgårdar i Europa med tre stjärnor i den franska Guide Rouge.

 

Sevärdheter

Gothenburg Panorma

Göteborgs centralstation ligger i centrum av staden, intill Nordstan och Drottning. Byggnaden har renoverats och byggts ut ett flertal gånger sedan invigningen i oktober 1858. Under 2003 en omfattande ombyggnation var klar som förde den 19: e-talsbyggnad i det 21: a århundradet att utöka kapaciteten för tåg, resenärer, och shopping. Inte långt från centralstationen är Skanska, eller mer allmänt känd som “The Lipstick”. Det är 86 m hög med 22 våningar och färgat i rött-vitt band. Skyskrapan designades av Ralph Erskine och byggdes av Skanska i slutet av 1980 som huvudkontoret för företaget.

Vid stranden av Göta älv vid Lilla Bommen är Göteborgsoperan. Det stod färdigt 1994. Arkitekten Jan Izikowitz inspirerades av landskapet och beskrev sin vision som “Något som gör dig flyta över squiggling landskapet som vingar av en mås.”

Feskekörka, eller Fiskhallen, är en inomhus fishmarket av Rosenlundskanalen i centrala Göteborg. Feskekôrka öppnades den 1 november 1874 och sitt namn från byggnadens likhet med en gotisk kyrka. Göteborgs stadshuset är i Beaux-Arts stil. Göteborgs synagoga på Stora Nygatan, nära Drottningtorget, byggdes 1855 i enlighet med utformningar av den tyska arkitekten augusti Krüger.

Gunnebo House är ett hus som ligger söder om Göteborg, i Mölndal. Den byggdes i en nyklassicistisk arkitektur i slutet av 18th century. Skapades i början av 1900-talet var det Vasa kyrka. Det ligger i Vasastan och är byggd av granit i ett neo-romansk stil.

En annan noterade konstruktion är Brudaremossen tv-torn, en av de få delvis stagad torn i världen